
İş Kazasında Arabuluculuk Başvurusu Yapılır mı?
En genel tanımıyla iş davalarında arabuluculuk, iki taraf arasında meydana gelen uyuşmazlığın, üçüncü bir kişi gözetiminde çözülmesi yoludur. Ancak bu çerçevede “arabulucu” adı verilen üçüncü kişinin tarafsız ve bağımsız olması gereklidir. Tarafsız olan üçüncü kişinin temel amacı ise, her iki tarafı bir araya getirmek ve sorunlarını müzakere çerçevesinde çözmelerini sağlamaktır. Doğrudan iş kazasında arabuluculuk kavramında girmeden önce ise “iş kazası” kavramının detaylı incelenmesi gereklidir.
İş Kazası Nedir?
Çoğunlukla iş davalarında arabuluculuk talebi bulunmasıyla birlikte ortaya çıkan iş kazası kavramı; aynı zamanda arabuluculuğu ihtiyari olmaktan da çıkartmaktadır. Zorunlu arabuluculuk faaliyetini ortaya çıkartan söz konusu kavramın detaylı irdelenmesi ise aşağıda verildiği gibidir.
İş kazası, iş yerinin sınırları içerisinde meydana gelen veya meydana geliş sebebi işverenin verdiği bir faaliyeti yürütmek olan kazaların genel adıdır. Yani çalışmak amacıyla bir yerden bir başka yere giden işçinin veya süt izni saatinde olan emziren kadın işçilerin başına gelen bedeni ve ruhi zarar ortaya çıkartan durumların tamamı “iş kazası” kapsamındadır. Arabuluculuk, esasen hukuki bir uyuşmazlığın üçüncü bir kişinin müdahalesi ile mahkemeye gerek kalmaksızın çözülmesi faaliyetidir. Hukukumuzda birçok alanda arabuluculuk hakkının kullanılması mümkündür. İş kazaları da arabuluculuk başvurusu yapmanın zorunlu olduğu alanlardan biridir. Yani “İş kazasında arabuluculuk başvurusu yapılır mı?” sorusunun cevabı, “Kesinlikle evet!” şeklinde olmalıdır.
İş Kazalarında Arabuluculuk Mecburi Mi?
Esasen İş Mahkemeleri Kanunu bünyesinde köklü bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliğin kapsamında ise özellikle arabuluculuk faaliyeti dikkat çekmiştir. Bunun temel sebebi, söz konusu değişiklik aracılığıyla arabuluculuk başvurusunun zorunlu hale getirilmesidir. Ancak buradan her türlü iş uyuşmazlığı için bu durumun zorunlu olduğu sonucu çıkartılmamalıdır.
İş Mahkemeleri Kanunu kapsamında gerçekleştirilen değişiklik kapsamında, iş kazalarında arabuluculuk zorunludan ziyade ihtiyari bir seçenek olarak sunulmuştur. Yani, İş Mahkemeleri Kanunu kapsamında yer alan iş kazası ve meslek hastalığı gibi durumlara dayanan gerek maddi gerekse de manevi tazminat davaları için tespit, itiraz ve rücu davaları, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmamıştır.
Sizde iş hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklarınız için ihtiyari arabuluculuk yöntemine başvurun. Maddi ve manevi kar ile uyuşmazlığınızı çözüme kavuşturun. Detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçin.